неделя, 16 септември 2012 г.

Начало на нашето пътешествие

Нa 19.09.2012г. всички малки пътешественици, приели световното предизвикателство GCC, ще тръгнат на път от Ниагарския водопад. В продължение на 50 дни те трябва да достигат различни дестинации, да изучават и опознават интересни места по нашата планета. Но преди всичко трябва да се движат, защото само така ще могат да пътуват.
Сега обаче е време да научим нещо за мястото на големия


СТАРТ 

Държава: Канада, Местонахождение: Ниагарски водопад
Използвани са ресурси от сайта на
http://www.gccjunior.org


 











Население: 34,482,779
Валута: Канадски долар

Ниагарският водопад се намира в САЩ и Канада. По-голямата част от него е разположен в Канада.
Водата, която пада всяка минута е равна на един милион вани. ТОВА означава, че независимо колко сте мръсни, вие трябва да взимате по 34 бани на ден в продължение 80 години ... Представете си колко набръчкана ще бъде кожата ви от водата! :)
През 1960 г. на водапада се случва нещо необичайно. Седемгодишно момче пада от кану и е пометено от водите. По чудо то оцелява без никакви наранявания..., но със сигурност е имало големи неприятности у дома.
Ниагара идва от наименованието на местно ирокезко племе, наречено онгиара, което на местен език означава "гърмотевична вода".
През 1960 г. потокът на водата е временно отклонен. Това дава възможност на учените да го изследват отблизо и да предприемат мерки за заздравяване на рушащите части.
За Канада

Много преди британските и френски кораби да пристигнат на континета, Канада е била дом на хора, известни като инуити, наричани преди време ескимоси. Днес този термин се счита за обиден и пренебрежителен (имайте го предвид, когато сте в Канада). Защо тези древни хора са избрали да населяват тези студени и замръзнали земи на Арктическа Канада (Арктическата част на Русия, Аляска и Гренландия)? Всъщност тези територии са богати на храна, с която могат да хранят семействата си (като улова на китове). Това са издръжливи хора, които използват кучешки впряг, за да се придвиждат и имат изключителни ловни умения. Това им помага да оцеляват. Историята разказва много за това, как суровите условия на живот кара хората често пъти да бъдат брутални и жестоки. Племенните закони налагат самоубийства на хора, които са се превърнали в бреме на обществото. Ако обреченият на смърт откаже три пъти да се самоубие, тогава бива убиван от негови роднини. Тези факти изглеждат невероятни и ужасяващи в нашия свят, но в примитивните цивилизации, най-важно е било оцеляването, а НЕ емоционалната привързаност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар